Select Page

Živa Marinšek pravi, da se loteva rapa in slam poezije, ker peti ne zna, a prav besedila so tista, s katerimi časti, obeležuje in se spominja življenja. Dijakinja tretjega letnika Gimnazije Kranj piše brez ciljev in želje po občinstvu, saj poezijo vidi kot prostor, kjer je nihče ne more omejevati in je lahko to, kar je.

Kdaj si začela s pisanjem?
Nekje v osnovni šoli sem se lotila pisanja dnevnika, ker sem želela biti kot vsa ostala dekleta, potem pa spoznala, da je opisovanje dneva sami sebi po tem, ko si ga ravno »preživel«, nesmiselno in počasi je moj dnevnik začel vsebovati rime. Vse skupaj pa je ostalo le v mojem dnevniku in bilo posvečeno izrecno meni.
Vse skupaj pa sem začela imenovati poezija šele na začetku srednje šole, ko je k meni pristopila sošolka in me vprašala ali lahko prebere moje pesmi. Takrat sem se tudi pridružila ustvarjalnemu pisanju in kar naenkrat se je ena sošolka, ki me je spodbujala prelevila v deset.

Kako se je tvoje pisanje s časom spremenilo?
Nič bolj kot sem se jaz, to je nekaj, kar sem jaz in kar raste z mano. Najbrž se je vse skupaj najbolj prelevilo v temah, ki jih opisujem, saj sem z leti iz ljubezenske poezije prešla v družbenokritično. V sami osnovi vedno sem in še vedno pišem samo zase in se s tem, da sem jih začela deliti z drugimi ni spremenilo.

Kje najdeš navdih?
V vsakodnevnih okoliščinah, za katere se mi zdi, da si zaslužijo več pozornosti, še kakšen trenutek premisleka več. Kdaj pa se skozi poezijo tudi izživim. Bili so trenutki v življenju, ko mi je bilo resnično hudo in sem preprosto legla pod odejo, pisala in jokala. Tako je na koncu tudi nekako lažje in zaradi takšnih trenutkov se vsakič znova vračam k pisanju.

Zakaj torej rap?
(smeh) Ker peti ne znam. Skozi rap se lahko sprostim in resnično začutim, kar pišem, mislim pa, da skozi ritem tudi pišem lažje. Zadnje čase se tako lotevam tudi slama, ki se mi zdi z rapom izredno prepleten in lahko pove ogromno, pripoveduje zgodbe in poveže občinstvo na drugačen način kot rap.

Živino zmagovalnopesem najdete tudi na spodni povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=Bc_SvBHzVms