Select Page

GOSTUJOČE PERO: ŠTIRIDESETI DAN SAMOIZOLACIJE

Človek človeku virus.

Ko je vrhovna narodova oblast ugotovila, da so  zakladnice domačih virusov presahnile in da obstaja nevarnost, da nas bodo napadli nam tujerodni virusi, je napočil zadnji trenutek za odločno akcijo. Najodgovornejši narodovi oblastniki so si za narodov blagor vzeli čas za premislek. Za tehten premislek, kajti narod, ljudstvo, državljane je treba zaščiti pred nepredvidljivimi anarhodemokratičnimi pojavi, ki so se razrasli po nam vsem tako ljubem domačem cvetočem vrtu, na katerem so avtohtoni virusi iz dneva v dan bolj veneli. Rimljani, se reče naši na pol nesojeni predniki, bi se nad razvojem dogodkov zgrozili. Da, oblastnikom je bilo v usodni narodovi uri, ko je bilo prepotrebno sprejeti odločitev, jasno, da je treba narod opogumiti, mu ponuditi optimizem ter ga z domoljubno pesmijo na ustih pripraviti na dolgotrajen boj z nevidnim odlično zakamufliranim sovražnikom. Najodgovornejši voditelji so delovali preudarno in samozaščitniško. Nadeli so si maskirno uniformo ter stopili pred zrcalo: »Zrcalce, zrcalce na steni povej, kdo je najbolje zamaskiran v deželi tej?« In zrcalo se je proti pričakovanju razklalo in na simbolni ravni nazorno pokazalo, kako na dvoje je razklan naš narod. Tujerodni preveč hipijevsko razpoloženi virus je namreč s cvetočega vrta preskočil na narod. Na narod, ki si bo pisal sodbo sam, če mu bo kdo od oblastnikov podaril računalnik ali vsaj kakšen s kitajskega uvoženi flomaster. No, tudi vsem znani Kalander – iz njegove razdrapane roke je nek neracionalni učitelj napovedal našo usodo, bi si rad nadel skafander. Bil je namreč uslišan! Oblastniki so mu za začetek poslali razkužilo za roke, za maske je pa zmanjkalo. Za vsak slučaj, kaj pa če je v ozadju korona, pardon, Kalandrov virus …
Nič nas ne sme presenetiti! Povezati se moramo z nitjo, ne, z vrvjo! Samo tako se bomo obranili. Oblast taktizira in s skrivnimi metodami dosledno nadzira. Tudi sebe. Posebno sebe,  svoje šentflorjanske podobe se mora najbolj bati. Vrt domoljubja bo treba ponovno preorati. Oblast ve, da smo v prednosti predvsem zato, ker smo znali naše svete rodoljubne čednosti pravočasno zavarovati. Kakorkoli. Po nalogu notranjih služb tajne službe v zavetju maskirnih uniform počasi toda vztrajno izvaja žametni teror. Ni več daleč noč, ko bomo zapovedano tulili v skupni rog. Enoglasno. Vsi za enega, eden zase!
In oblast ter z njo vsa narodova čast se je odločila za napad. Toda, vmešal se je sam Zlodej in nas opozoril, da naj premislimo in dobro preudarimo ter na kakšni nočni seji na neznanem kraju in seveda ob sodelovanju stroke ugotovimo, kakšen karakter nas vodi na poti v pekel. V podzemlje. Underground. Punk scena se bo ponovila kot farsa. Zlodej spozna, da gre v oblastnih akcijah samo za navaden amaterski teater. O, zavozlana logika! Bog z njo! Preljuba domovina, pa tako oskrunjena! Kaj smo ti storili, da nas tako kaznuješ? Ampak kdo je krivec?  Dilema nam je podtaknjena. Bivši so nam jo podtaknili. Mi se bomo odločili pravilno. Naša čednost je naša skušnjava. Za vsako ceno moramo preprečiti napad na naš karakter. Vodilni naj nas vodijo v zanesljivo prihodnost, kjer bo rodnost na prvem mestu, na drugem pa vsesplošna politična sorodnost. Mi ne smemo biti različni, mi moramo biti enaki. Ko te oblast udari po enem licu, ji moraš nemudoma nastaviti še drugo lice. In tako bodo na koncu poražene tudi vice. Veni, vidi, vici. Kdor se zadnji smeje, se bo prvi jokal. Je že taka božja volja. Pravzaprav pa je oblast nepripravljeno ugotovila, da je brez prepričanja. Kako naj ga zaščiti, ko ga pa ni. Levi, desni, sredinski, bivši … Akcija. Treba ga bo najti. Nemudoma. Morda tava po gmajnah, morda je zašel, morda je kam padel, morda … Modra oblast je že sprejela sklep, da ga nemudoma poišče ter mu najde toplo zavetišče. In ko ga najde, ga ne sme več izpustiti izpred oči. Čas bi bil, da narod dobi če že ne očeta, vsaj očima.  Z očimom bi se povrnile vrednote in vsi bi spet zapeli v en glas.
Hvala bogu, svoj značaj je oblast to jutro našla. Revček je bil prezebel, premočen in prestrašen. Po prvem zaslišanju in po prvi flaški domačega bio mleka si je toliko opomogel, da je podpisal, da gre prostovoljno v karanteno, ki bo poslej njegov dom. Tja si ga bomo hodili ogledovat. Tam bomo ustanovili študijski center za vsesplošno proučevanje. Takoj ko uničimo tujerodni virus, bodo organizirani ogledi. Šolske ekskurzije bodo cvetele. Tema: edinstvena turistična atrakcija – karakter v karanteni.
Maturitetni naslov pa bo mala malca!

P.S.
Karantena je samo drugo ime za Karantanijo. Karantanci torej ne pozabite: za virus rojeni, za virus vzgojeni!

Barbara Logar